Eropuit met de fiets

Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen. Samen met Pasar zochten we voor jou de leukste fietsroutes uit!

BRUSSEL
Fietsrevolutie

De Grand Départ van de Tour de France 2019 in Brussel had een positief resultaat voor de recreatieve fietser, want sindsdien zijn er steeds meer fietspaden en -initiatieven bijgekomen. Exemplarisch voor die fietsrevolutie in het Brussels Gewest is de nieuwe fietsroute Sporen & Wielen. Het 21 km lange traject loopt door het noordoosten van de stad en onderweg ontdek je de veranderende fietsmobiliteit. Het vertrekpunt is de Noordwijk, waar een eeuw geleden nog fietsfabrieken stonden. Onderweg passeer je de Rogierlaan, waar eind 19de eeuw de eerste wielerwedstrijden werden gereden. In het Legermuseum in het Jubelpark kan je een blik werpen op de fiets van Leopold II. Je passeert het eerste fietspad in de Wetstraat, het Fietsershuis van Pro Velo in Elsene en de Villo-huurfietsen.
Sporen & Wielen: een gedetailleerd kaartje van deze en drie andere nieuwe fietsroutes in Muntpunt vind je hier.
© Visit Brussels

HENEGOUWEN Ellezelles
Langs Ligne 87

Het Pays des Collines is een prachtig stukje natuur net over de Waalse grens. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het een perfect decor voor een fietstocht met het hele gezin. Want lang niet elk pad leidt hier over steile cols. De glooiende heuvels van fietsroute RAVeL des Collines zijn goed te trotseren. Het officiële startpunt van de tocht ligt in Ellezelles/Elzele. Parkeer in het centrum van het stadje, vlak bij het oude treinstation, en trap van hieruit over de voormalige spoorlijn 87 via de aangeduide knooppunten. Na enkele kilometers verlaat je het autovrije pad en fiets je het natuurpark in. De lus van 23 kilometer voert je tot het Ecomuseum in Lahamaide, langs Wodecq en via Flobecq terug naar je startpunt. Honger gekregen? Steek na aankomst de benen onder tafel: Au Chadron des Légendes is het restaurant van lokale brouwerij Brasserie des Légendes. Een Quintine-biertje vormt een mooie afsluiter van een sportieve dag.
RAVeL des Collines: visitwapi.be/nl/met-de-fiets-op-de-ravel-des-collines – start: rue des Grands PrésKampeertip:
Ferme Dôrloû: Vieux Moulin 48 – biologisch landbouwbedrijf met camping en groepsverblijf – vanaf € 11 – fermedorlou.be
© C. Cardon

Virginie Delmee

LUXEMBURG Bastenaken
In het spoor van WO II

De Slag om de Ardennen was het laatste grote offensief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het landschap rond Bastenaken zie je nog duidelijk overblijfselen van de bloedige confrontatie tussen geallieerden en nazi’s.
Deze thematische fietstocht van 5, 10 of 20 kilometer dompelt je onder in het Ardennenoffensief. Je fietst over de oude spoorbeddingen van de RAVeLs, door heuvelend weiland en langs donkere bosranden, in het spoor van de Tweede Wereldoorlog; en natuurlijk kan een bezoek aan het Bastogne War Museum niet ontbreken.
In de voetsporen van de Tweede Wereldoorlog: zie blz. 88 van de brochure ‘20 niet te missen fietstochten’ – issuu.com/walloniebelgietoerisme/docs/velowallonie_20_niet_te_missen_fiet – start: de toeristische dienst van Bastenaken, Place McAuliffe 60 – bastogne-tourisme.be (als je er een fiets huurt, geniet je een korting voor het Warmuseum) Kampeertip:
Camping de Renval: rue de Marche 148 – 60 plaatsen voor tenten, 60 voor caravans en 11 voor campers – vanaf € 8 – campingderenval.be
© WBT

NAMEN Dinant
Van citadel naar citadel

Vanuit Namen loopt RAVeL 2 langs de Maas helemaal tot in Dinant, zo’n 30 kilometer verder. Zoals de andere RAVeLs probeert ook deze weg te blijven van het autoverkeer. RAVeL 2 verbindt over 116 km Hoegaarden met Mariembourg. Onderweg tussen Dinant en Namen ontdek je een charmant stukje Maasvallei. Over jaagpaden leidt de route voorbij Wépion, beroemd om zijn aardbeien, langs wijnranken en kasteelruïnes, totdat de beruchte rots van Dinant opduikt aan de horizon. Wie nog een restant jus in de kuiten vindt, kan de citadel beklimmen. Voor al de rest: de frisse Blanche de Namur op een terras is welverdiend. Nog niet uitgefietst? Bol verder op de Maasfietsroute: 1.050 km in drie landen.
RAVeL 2: ravel.wallonie.be/nl – start in Namen of Dinant (stations in beide steden)
Kampeertip:
Devant-Bouvignes: Quai de Camping 9 – 60 plaatsen voor tenten, 45 voor caravans of campers aan de oever van de Maas – vanaf € 4 – dinant.be/tourisme/campings/camping-devant-bouvignes
©WBT / J.P. Remy

OOST-VLAANDEREN Lochristi
Sierlijk tussen de azalea’s

De Gentse azalea is een erkend Europees streekproduct. Maar liefst 80 procent van de Europese azalea’s wordt in Vlaanderen geteeld, vooral rond Lochristi en Beervelde. Tussen mei en november staan ze op de velden.
De sierteelt veranderde het landschap ingrijpend. Waar tot 1900 heide was, vind je nu velden vol kleurrijke bloemen, serres en bakstenen watertorens. De route ‘In het hart van de Azaleastreek’ (41 km) vertrekt aan het Sierteeltmuseum in Zaffelare met zijn immense bloementuin. Het museum is elk laatste weekend van de maand open of op afspraak. Je fietst onder meer langs het prachtige Park van Beervelde.
In het hart van de Azaleastreek (en andere fietsroutes): bloeiendoostvlaanderen.be – start: Dorp 83, Zaffelare – volg knooppunten 94 – 71 – 90 – 92 – 93 – 91 – 30 – 23 – 19 – 10 – 9 – 8 – 10 – 73 – 98 – 94
Kampeertip:
Provinciaal domein Puyenbroeck: Puyenbrugweg 1, Wachtebeke – gezinsvriendelijke camping naast een uitgestrekt recreatiedomein – vanaf € 26 – puyenbroeck.be
© TOV

VLAAMS-BRABANT Kampenhout
Boerderijbier en wit goud

De witloofteelt ontstond in Schaarbeek en verspreidde zich eind 19de eeuw naar Vlaams-Brabant. Het witte goud werd verhandeld op de witloofveiling in Kampenhout, centraal tussen Brussel, Mechelen en Leuven. Start bij het standbeeld De Witloofboer op het Gemeenteplein en fiets de Witte Goudroute, een suggestieroute op het fietsroutenetwerk (62 km). Of kies voor de bewegwijzerde Witloofroute met vertrek op Blosodomein Hofstade (50 km). Op het vlakke platteland is het gemakkelijk fietsen. Kerktorens steken boven de stille akkerlanden uit, van het idyllische dorpje Wakkerzeel bijvoorbeeld. Van oktober tot april kan je vollegrondwitloof kopen bij boerderijwinkels en aan automaten. Of proef (op zaterdagnamiddag) het befaamde witloofbier van Hof ten Dormaal, een hoevebrouwerij die haar eigen gerst en hop verbouwt. In Kampenhout heropenden Mieke Nijs en Kris Smedts de 150 jaar oude Brouwerij van Campenhout. Ze schenken hun Witlov-bieren met liefde in Café Labo.
Witte Goudroute: toerismevlaamsbrabant.be/wittegoud – start: Gemeenteplein, Kampenhout
Kampeertip:
De Klokkeberg: Grotestraat 120, Werchter – open tussen 15/3 en 15/10, reserveren kan niet – vanaf € 15 – klokkeberg.be
© Lander Loeckx

WAALS-BRABANT Incourt
Waals Haspengouw

Heerlijke fietstocht van 38 km langs het Waals-Brabantse knooppuntennetwerk met tijd onderweg om tal van blikvangers te ontdekken. Start aan de steengroeve van Opprebais (gemeente Incourt), te bewonderen vanuit het Maison de la Nature. Een volgende halte wenkt nabij knooppunt 23: de Gosin-kapel, uit 1836 en in de jaren 1950-1965 met polychrome keramiek versierd door kunstenaar Max Van der Linden, die er het levensverhaal van zijn grootmoeder Marie-Thérèse Gosin schetste. Vervolgens verder langs Mélin (knooppunt 32), een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’ en vermaard door de Gobertange-steen (gebruikt voor de bouw van het Brussels stadhuis). Bewonder onderweg ook de vermaarde tumulus van Glimes, een imposant grafmonument uit de Romeinse tijd (knooppunt 48).
Buitengewoon Brabants Haspengouw – start: Chemin de la Carrière Aux Pavés – volg knooppunten 43 – 36 – 87 – 23 – 24 – 28 – 31 – 32 – 33 – 34 – 88 – 66 – 45 – 46 – 47 – 48 – 82 – 83 – 42 – 43
©

ANTWERPEN Lier
Waterfietsen
Onder de naam Veleau pakt de provincie Antwerpen uit met een verzameling fietsroutes die je meevoeren langs de mooiste, soms onbekende waterrijke plekjes. Vorig jaar kwam daar een nieuwe route bij langs de Jutse Plassen, een van de eerste en grootste overstromingsgebieden die de provincie liet aanleggen. De fietstocht in de omgeving van Lier neemt je 30 km mee langs beken en rivieren in Koningshooikt, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Vergeet je verrekijker niet: er vallen onderweg flink wat watervogels te spotten.
Veleau-fietsroutes zijn gratis te downloaden via veleau.routeyou.com
Kampeertip
Domein Roosendael: Lange Zandstraat 133, Sint-Katelijne-Waver – enkel voor tenten of verblijf in de twee trekkershutten (april-oktober), met vernieuwd sanitair – vanaf € 12 / 40 (hut) – roosendael.be
©Wim Dirckx

LUIK Waimes
In het spoor van de trein

De Vennbahn is een oude spoorwegroute waar ooit treinen tuften van Aken naar Luxemburg. Het mooiste deel ervan voert door de Luikse Oostkantons en Hoge Venen. Treinen rijden er allang niet meer, maar voor fietsers werd er op de berm een naadloos asfalttapijt uitgerold. Een ongerepte hoek Hoge Venen, spaarzaam uitgestrooide dorpen, een burcht, een natuurgebied, verlaten grensovergangen… Terecht werd de Vennbahn in 2014 uitgeroepen tot Internationale Fietsroute van het jaar. En als fietsen op twee wielen niet je ding is, dan kan je nog altijd op een railbike stappen. Dat is een trapwagentje – dus wél zelf trappen – waarmee je over de oude sporen rijdt. Die tien kilometer tussen Sourbrodt (Waimes) en de Duitse grens zijn zelfs de mooiste van de hele Vennbahn.
Vennbahn: rue de la Station, Sourbrodt – alle info met routesuggesties vind je hier
Kampeertip
La Plage: Route des Bains 33, Robertville – hele jaar geopende terrassencamping op 400 m van het meer, met buitenzwembad – vanaf € 9,50 – campinglaplage.be

WEST-VLAANDEREN Poperinge
Hoppend door de Westhoek

Wie Westhoek zegt, zegt hop. Door het hoppeland, de regio rond Poperinge, is het heerlijk fietsen, wetende dat de lekkerste biertjes met een zalige hopsmaak nooit veraf zijn. De mooie Hoppelandroute, ten noordwesten van Poperinge, is een traject van 43 km, met vertrek en aankomst op de mooie Grote Markt van Poperinge.
De fietstocht langs de Frans-Belgische grens leidt je langs het domein de Lovie en het Bardelenbos, en komt zo in Roesbrugge. Van daaruit gaat het opnieuw richting Poperinge. Wil je een extra uitstap aan je tocht koppelen, maak dan een ommetje langs het pittoreske Watou en de Sint-Sixtusabdij. De route is duidelijk bewegwijzerd, het is dus géén route die via knooppunten loopt. Je kan het gpx-bestand op je smartphone downloaden.
Als je terug in Poperinge bent, proef dan zeker het Keikoppenbier van De Plukker, een van de bekendste brouwerijen uit de buurt.
Hoppelandroute – start: Grote Markt
Kampeertip
Stal ’t Bardehof: Barlebuizestraat 8 – rustige ligging, dicht bij de Sint-Sixtusabdij – vanaf € 10 – staltbardehof.be
© Westtoer

Tekst Kris Clerckx, Gert Corremans, Teun De Voeght, Aart De Zitter, Koen Driessens, Guido Elias, Marijn Follebout, Gunter Hauspie, Lien Lammar, Tom Peeters, Kristina Rybouchkina

Deze tips kwamen tot stand in samenwerking met Pasar.

Op zoek naar meer vrijetijdstips? Check zeker even www.pasar.be voor meer tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *