Op verhaal komen – kruid jouw verhaal

Na een lange periode van elkaar moeten missen en wachten op het moment waarop het weer veilig is om mekaar te ontmoeten starten de Femma activiteiten weer op. Het waren en zijn nog altijd “andere” tijden. Niet iedereen heeft de coronatijd hetzelfde ervaren, niet iedereen heeft hetzelfde meegemaakt, elk Femma lid heeft haar verhaal. Tijdens de eerste activiteiten of de eerste ontmoetingsfeesten zullen er veel van die verhalen gedeeld worden. Om elk verhaal recht te doen, om iedereen een kans te geven haar verhaal te vertellen is er deze gespreksmethodiek “op verhaal komen”.

Op verhaal komen vertrekt vanuit de kracht van eenvoud. Twee eenvoudige begrippen “luisteren” en “verbinden” vormen de rode draad. Luisteren en daar de tijd voor nemen, luisteren niet alleen naar de woorden maar ook naar wat er achter en tussen ligt. Verbinden omdat we mogen delen en ons herkennen in elkaars verhalen.

Om elk verhaal op smaak te brengen verwijzen we naar de eigenschappen van een aantal bekende kruiden. Deze eigenschappen linken we aan een emotie, ervaring of beleving in de coronatijd.

Op verhaal komen betekent ook uitrusten en op krachten komen na een bewogen tijd. Dit wensen we toe aan al de deelnemers aan de Femma activiteiten.

Gespreksmethodiek

Benodigdheden

 • Een glazen pot (of meerdere potten tijdens de feesten)
 • Sjabloon “op verhaal komen”
 • Krijtstift of permanent marker
 • Stroken papier met vragen om tot een gesprek te komen.
 • Fiche “gekruide vragen”
 • Eventueel gedroogde of verse kruiden
 • Een potje ontsmettingsgel

Werkwijze

Voorbereiding
 1. Versier de pot met het sjabloon. Welk materiaal je hiervoor nodig hebt kan je terugvinden in de fiche van ‘maak je eigen raamtekening’.
 2. Kopieer het blad met “gekruide vragen”. Op het blad staat de tekening van de verschillende kruiden, hun specifieke eigenschappen en een aantal vragen. Die vragen staan ook op het blad met strookjes. Knip de strookjes. Maak meerdere strookjes afhankelijk van het aantal deelnemers. Rol de strookjes op of vouw ze dubbel zodat ze in de pot passen.
 3. Rol de strookjes op of vouw ze dubbel zodat ze in de pot passen.
 4. Eventueel kan je de put bijvullen met gedroogde of verse kruiden
Methodiek

Plaats de pot centraal in het lokaal waar de activiteit plaatsvindt. Vraag aan elke deelnemer om een strookje uit de pot te nemen. Leg uit aan de deelnemers dat er tijd zal zijn om bij elkaar op verhaal te komen. Om elk verhaal op smaak te brengen verwijzen we naar de eigenschappen van een aantal bekende kruiden. Voor het beantwoorden van de vragen kunnen de verschillende kruiden en hun eigenschappen voorgelezen worden. Deze eigenschappen linken we aan een emotie, ervaring of beleving in de coronatijd.

De vragen kunnen helpen om het gesprek op gang te brengen. Elke deelnemer is vrij om haar verhaal te delen. Niets moet. Strookjes kunnen ook verwisseld worden of er kan ingegaan worden op het verhaal van iemand anders.

Spreek af met de verantwoordelijke van de activiteit wanneer er tijd vrij gemaakt wordt om te vertellen. Dit kan bij de start van een activiteit, afhankelijk van de activiteit kan dit ook tijdens de workshop zelf. Als de methodiek gebruikt wordt tijdens een workshop met lesgever (vb. kookactiviteit) dan breng je ook best de lesgever hiervan op de hoogte.

Als de groep te groot is kan het gesprek best in kleine groepjes verlopen met deelnemers die naast elkaar en/of tegenover elkaar zitten of staan.

Belangrijk is om het gesprek spontaan te laten verlopen. Door te werken met strookjes is de kans groter dat iedereen aan bod komt. Maar niemand moet zich verplicht voelen om iets te vertellen. Er zijn mensen die liever luisteren dan spreken.

Om coronaproof de pot te gebruiken kan je iedereen vragen om eerst de handen te ontsmetten.

Het kan ook een beetje anders! In plaats van de “gekruide vragen” kan de pot ook gevuld worden met de spreuken in coronatijd. Deze zijn te vinden in de fiche ‘Hoe de draad terug opnemen: even stilstaan bij de start van een bestuursvergadering” in de rubriek rustpunt.

Download hier de bestanden

“Op verhaal komen”

“Gekruide vragen”

“Happertje

“Happertje in word-versie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Please Wait