Maak een lente wensboom

Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Vaak worden lintjes of lapjes stof aan de boom gebonden na het doen van een wens.

Maak samen van een lenteboom een heuse Femma wereldvrouwen wensboom. Zo laat je heel beeldend zien welke wensen jullie als Femma groep hebben maar ook welke wens ieder afzonderlijk heeft. Wensen uitspreken is hoop uitspreken. En tekenen van hoop zijn hard nodig in deze coronatijd.

Versier de boom met vrolijke lentekleuren en lentevoorwerpen. Kies voor voorwerpen die verwijzen naar de lente en nieuw leven. Zo breng je ook een boodschap van hoop op nieuwe, betere tijden.

Breng je leden op de hoogte dat je samen een lente wensboom wilt maken. Wedden dat ze vrolijk willen meedoen!

Hoe ga je tewerk?

Zoek of maak een boom.

 • Kies een mooie, bloeiende lenteboom uit. Dit kan een boom zijn in de voortuin van iemand van je groep of een boom ergens in je dorp of stad. Vraag voor dit laatste wel de toelating bij de lokale overheid.
 • Maak zelf een boom. In deze fiche vind je een stappenplan en ben je straks de fiere eigenaar van een zelfgemaakte boom. Plaats de boom op een centrale plaats.

Versier je boom en maak er een echte Femma wereldvrouwen boom van.

 • Versier de boom met gehaakte lentespulletjes zoals eitjes, kippetjes, een bloemenslinger, vlindertjes. In deze fiche vind je heel veel inspiratie. Er zijn ontwerpen en voorbeelden voor de beginnelingen maar ook voor de gevorderden. Gebruik altijd mooie, vrolijke lentekleuren zoals geel, groen, blauw, roze, wit, …
 • Haak eventueel de letters van Femma in vrolijke kleuren. In deze fiche vind je de handleiding.
 • Aan de niet-hakers kan je vragen om kleurrijke paaseieren te maken of andere DIY voorwerpen.

Tover de boom om in een wensboom.

 • Een wensboom maak je door er allerlei wensen aan te hangen. Echte wensen en dromen waar iedereen vrij over mag fantaseren. Ga aan de slag met deze mooie sjablonen om wensen op te schrijven. Knip de sjablonen uit en om ze waterbestendig te maken kan je ze eventueel plakken op stevig karton en plastificeren of met doorzichtige folie bedekken. Hang deze sjablonen met wensen met een touwtje aan de boom.
 • Sjablonen met spreuken. Je kan de boom ook versieren met kant en klare kaartjes met spreuken. Knip de kaartjes uit en om ze waterbestendig te maken kan je ze eventueel plakken op stevig karton en plastificeren of met doorzichtige folie bedekken. Hang deze kaarten met spreuken met een touwtje aan de boom. Of knip de volledige lente vlaggenlijn uit en versier daarmee je boom.

Breng je leden op de hoogte. Zo zorgt de lente wensboom alvast voor verbinding met jullie leden.

 • De lente wensboom is er voor iedereen. Nodig dan ook leden en niet-leden uit mee de boom te versieren. Bezorg je leden een brief waarin je het doel van de lente wensboom uitlegt en je hen vraagt of zij ook hun steentje willen bijdragen.
 • Bezorg elk lid een sjabloon om een wens op te schrijven. Eventueel kan het lid ook een keuze maken uit de bijgevoegde spreuken of een eigen spreuk in het sjabloon schrijven.
 • Vraag ook of ze eventueel mee wil haken bij het maken van lentespulletjes voor in de boom. Je kan verwijzen naar de fiches op Femma maakt het of op vraag haar eventueel de printversies van de fiches bezorgen.
 • In bijlage maakten we alvast voor jullie een voorbeeldbrief.

Download hier de werkbeschrijving

Download hier de voorbeeldbrief

Printbaar lente-materiaal

Beschrijving DIY houten lenteboom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Please Wait