Allerheiligen: we leggen stenen als liefdevolle herinneringen aan alle overleden KAV/Femma vrouwen.

Elke Femma groep heeft gedurende de jaren dat zij bestaat afscheid moeten nemen van Femma vriendinnen. Meer dan anders staan we in de maand november en vooral op het feest van Allerheiligen stil bij liefdevolle herinneringen aan hen en brengen we een bezoek aan het kerkhof. Stenen leggen bij de graven van geliefde Femma/KAV overledenen is een mooi ritueel om te herdenken.

De overleden Femma/KAV vrouwen hebben in de voorbije jaren dat de Femma groep bestaat hun steentje bijgedragen aan de uitbouw van de plaatselijke Femma/KAV groep. Het gaat om bekende en minder bekende vrouwen: leden, wijkmeesteressen van toen, kernleden, bestuursleden.

Stenen staan tevens symbool voor rechtvaardigheid en solidariteit, de diepere waarden die hen dreven. Stenen verbeelden ook zoveel mooie eigenschappen die eigen zijn aan Femma: de kunst van het verbinden van mensen, creativiteit, passie, verontwaardiging over onrecht, daadkracht en actie, moed en volharding en het groot geloof in elke vrouw én in de kracht van vrouwen samen.

Stenen toevoegen toont aan dat we verder bouwen aan een toekomst waar vrouwen verbinding zoeken, solidair delen en een vuist maken tegen onrecht.

Vele Femma/KAV vrouwen die ons voorgingen betekenden veel voor de lokale gemeenschap. Door hun inzet en samenwerking kon KAV/Femma grote stenen verleggen en maatschappelijke verbeteringen realiseren. Zij hebben onuitwisbare sporen nagelaten.

Ook jouw Femma groep kan dit mooie ritueel met stenen doen.

 • Verzamel of koop mooie stenen.
 • Schrijf op deze stenen de naam van Femma en KAV met mooie letters.
 • Breng een groepje van Femma vrouwen samen (leden, kernleden, bestuursleden) en breng gezamenlijk een bezoek aan het kerkhof.
 • Leg bij de graven van de overleden KAV/Femma vrouwen een steen als herdenking.
 • Lees één of meerdere teksten voor

Download hier de teksten

3 Replies to “Allerheiligen: we leggen stenen als liefdevolle herinneringen aan alle overleden KAV/Femma vrouwen.”

 1. Wat een prachtig idee ! Dit komt heel zeker op de Femma-Diest agenda van het team !
  Dankjewel.

 2. Lieve Femma dames,
  het is een heel mooi idee.

  Hier in onze Don Boscoparochie in Buizingen zijn we al vele jaren vertrouwd met stenen voor overledenen.
  Bij elke uitvaart wordt er een kei met de naam en de leeftijd van de overledene op de kist gelegd of bij de urne gelegd. Op de eerste zondag van de maand, na de uitvaart, legt de familie samen met de voorganger en mensen van de parochie de steen op de gedachtenisweide naast de kerk.
  Telkens een heel mooi , ontroerend moment. Met Allerheiligen wordt op de gedachtenisweide het slot van de viering verzorgd.
  De gedachtenisweide is ook een strooiweide…. Geert De Kockere schreef een passend gedicht voor deze bijzondere plek.

 3. Volgend jaar (2022) bestaat onze Femmagroep 75 jaar. We denken er aan om in die periode een steen te leggen op het graf van de overleden KAV/Femmaleden van onze groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Please Wait