Zero waste boodschappentasje

In veel landen moet je extra betalen voor een plastic boodschappentasje. Maar ze zijn er helaas nog. Maar we  kunnen er iets aan doen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je na je werk de winkel binnen schiet om nog vlug wat boodschappen te doen. En dan sta je daar aan de kassa: gemakkelijk is het  om een tasje bij je te hebben dat opvouwbaar is, zonder dat het te groot of te zwaar is om extra mee te nemen.  Creëer je eigen unieke gehaakte tas, zoveel leuker.

Download hier de handleiding

Hoe pak je dit aan in je Femma-groep?

Wellicht is er in je groep een vrijwilliger die kan haken, spreek ze aan.  Met onderstaande werkwijze kan je meteen aan de slag. Kies je ervoor om  je stap voor stap verder te gaan: reken dan op 2 x 3 uur. Trage of beginnende haaksters doen er wellicht 3 x 3 uur over. Uiteraard kun je voor 1 samenkomst kiezen en dan start je met de deelnemers en leg je het verder uit, zodat ze thuis zelf verder kunnen haken.

Wat heb je nodig?

Catona van Scheepjes: 150 g hoofdkleur, 50 g contrastkleur
Haaknaald 2,5 mm of 3mm (wat voor jouw prettig werkt)
Alfabet schema (zie onderstaande foto)

Tips:

Bij deze tas kan je onderaan een tekst haken. Om te bepalen hoeveel steken je moet opzetten, maak je eerst een schema op ruitjespapier en schrijf je jouw gewenste tekst volgens het alfabet op bijgesloten schema.

In het voorbeeld werd een ketting van 62 lossen gehaakt. Daarbij komen nog te meerderen steken, in totaal 16 steken. Er wordt aan weerszijden gehaakt, dit geeft aan één zijde 62l + 8 te meerderen steken.

Je hebt dus aan één zijde een stramien van 70 steken. 70 ruitjes op het patroon.

In het voorbeeld is dit aan één zijde “perzik” en “appel”, aan de andere zijde “banaan” en “limoen”.

Op het schema staat ook een “versiering” met blokjes die je tussen de woorden kunt plaatsen om een mooi evenwicht te krijgen.

Zo maak je het

 1. Maak een ketting in het hoofdkleur met het gewenste aantal lossen +1 keerlosse.
 2. Haak in iedere losse een stokje tot de voorlaatste steek. In de laatste steek haak je 4 stokjes. (4 meerderingen) Op die manier kom je aan de andere kant van de ketting. 
 3. Haak terug over dezelfde ketting, aan de andere kant tot de voorlaatste steek. Haak 4 stokjes in de laatste steek ( 4 meerderingen) en sluit met een halve vaste in de keerlosse.
 4. 2de toer: 2l, * 1 stokje in ieder stokje tot aan de 4 stokjes in dezelfde steek. Haak 2 stokjes in ieder van de volgende 4 steken. (4 meerderingen)*. Herhaal van * tot * sluit met een halve vaste.
 5. 3de en 4de toer: 1 stokje in iedere steek. Iedere toer wordt gesloten met een halve vaste begint met 2 l.
 6. 5de toer: in contrasterend kleur, 1 stokje in iedere steek
 7. 6de toer: in hoofdkleur, 1 stokje in iedere steek
 8. 7de tot 11de toer: haak het letterschema in stokjes. Iedere ruit is een stokje. Bij het wisselen van kleur haak je bij de laatste doorhaling het andere kleur.
 9. 12de toer: in hoofdkleur 1 stokje in iedere steek.
 10. 13de toer: in contrasterend kleur 1 stokje in iedere steek.
 11. 14de toer: in hoofdkleur 1 vaste in iedere steek
 12. 15de toer: 5 l; *2 steken overslaan, een dubbel stokje in de 3de steek, 2l* herhaal tot het eind. Het kan dat je volgens jouw stekenberekening niet juist uitkomt aan het eind. Dat je bv geen twee steken meer kunt overslaan. Dat mag in die eerste toer aangepast worden zodat je juist uitkomt in de volgende toeren.
 13. Haak tot de gewenste lengte. In het voorbeeld werden 17 toeren gehaakt.

Boord en handvat van de tas:

 1. Haak een toer vaste op iedere steek met hoofdkleur (1v op het dubbel stokje, 1v in elk van de 2 lossen)
 2. 1 toer halve stokjes in contrasterend kleur
 3. 1 toer vasten in hoofdkleur

Voor het handvat:

 1. Bepaal aan één zijde de 30 middelste steken, zet een markeerder aan begin en eind.
 2. Doe dit ook voor de andere zijde.
 3. Haak vasten in hoofdkleur tot aan de markeerder, haak een ketting van 70 lossen en haak terug in met en vaste na de laatste markeerder.
 4. Haak vasten tot aan de volgende markeerder en maak nogmaals een ketting van 70 lossen, 30 steken overslaan en terug inhaken met een vaste na de laatste markeerder. Haak vasten tot het eind, halve vaste in de eerste steek.
 5. Indien je een langer handvat wenst, moet je meer lossen opzetten.
 6. Haak voor het handvat 3 toeren halve stokjes over de bestaande vasten en de kettingen van 70 lossen aan weerszijden
  Tip: Je kan dit met hoofdkleur, contrastkleur of een combinatie van streepjes of blokjes zoals op het voorbeeld. Om de blokjes te haken wissel je bij iedere steek, bij de laatste doorhaling, van kleur.
 7. Haak nog een laatste toer in vasten en hoofdkleur.
 8. Hecht vast, stop de draad in en je bent startklaar om ecologisch te shoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *