Pyrografie: de basis

Pyrografie of houtbranden is een kunstvorm waarbij je hout of kurk met een hittebron bewerkt. Je werkt hier met een pyrografie-toestel. Wil je de techniek leren kennen, dan volstaat het basismodel. Uiteraard bestaan er ook meer gespecialiseerde toestellen. Wil je er zo eentje uittesten, dan verwelkomt de Maekerij in Leuven jou heel graag in hun atelier.

Wat heb je nodig?

Mogelijk ’te bewerken’ voorwerpen:

Pyrograveur opties:

Extra’s

 • sjablonen (terug te vinden in de handleiding)
 • permanent marker
 • bakje met water
 • stuk versleten doek
 • zwarte permanent marker, potlood en gom

Hoe ga je te werk?

 • Teken je patroon op een kurken onderlegger of een stuk hout met behulp van carbonpapier.
 • Begin daarna met het overtrekken van de lijnen met de houtbrander. Doe het liever traag dan te snel om het gewenste resultaat te krijgen.
 • Overtrek eerst fijne lijnen, zorg dat er geen asresten achterwege blijven.

Goed om weten.

De snelheid waarmee je lijnen met de tip van het toestel aanbrengt op hout of kurk bepaald hoe donker je gebrande lijn wordt. Werk je op kurk, dan zal je zelfs merken dat wanneer je lang op eenzelfde plek blijft werken, het precies begint te smeulen. Geen paniek, je kurk zal niet in brand schieten.

Welke houtsoort?

De houtsoort waarmee je werkt kan ervoor zorgen dat je lijnen niet altijd mooi en even strak zijn. Het is beter om te kiezen voor een harde houtsoort, zoals berken of populier dan een zachte houtsoort. Je krijgt dan het gevoel dat je punt zakt in het hout en dat geeft niet altijd een mooi effect.

Hoe kan je deze activiteit organiseren in jouw Femmagroep?

 1. Organiseer deze workshop met pakketten die je zelf samenstelt.
  Je kan hiervoor het volgende materiaal gebruiken: (zie bovenaan: mogelijk te bewerken voorwerpen)
 2. De prijs van het pakket zal afhangen van het type van toeste (er zijn toestellen van +/_ €20,00 tot €100 op de markt. Het basistoestel volstaat voor deze workshop. Kies een basisversie om het pakket betaalbaar te houden. Voordeel van ook de houtbrander aan te bieden is dat je deze achteraf nog kan gebruiken in andere workshops.
 3. Bij de inschrijvingen geef je de deelnemers een keuze uit 2 opties.
  Het is dan aan hen om te bepalen hoe duur deze workshop zal zijn. (afhankelijk van de keuze van Pyrograveur).
  De prijs van deze workshop ligt misschien hoger maar de deelnemers krijgen voor de deelnameprijs wél het toestel mee naar huis waar ze nog veel leuke projecten kunnen maken.
 4. Voorzie voldoende multiblokken en/of verlengdraden. (Deze toestelletjes zijn niet té overbelastend voor het electriciteitsnet.)
 5. Werk je met kinderen, voorzie maar een beperkt aantal toestelletjes per tafel. Terwijl het ene kind de tekening nog aan het plaatsen is met potlood of marker, kan het andere kind branden onder toeziend oog van een ouder kind of volwassene.

Nog inspiratie nodig?

Op dit Pinterst bord kan je nog heel wat inspiratie vinden.

Download hier de handleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Please reload

Please Wait