Foto op hout

Deze zelfmaaktip is er eentje die je huis op een originele manier zal opvrolijken: je eigen foto op hout! Het is eens iets anders dan een traditionele foto in een kader. De transfer techniek is toepasbaar op alle soorten hout. Zorg ervoor dat het hout niet te ruw is. Desnoods gebruik je eerst wat schuurpapier om het oppervlak glad te maken.

Wat heb je nodig?

  • Houtschijfjes of gerecycleerd hout (bijvoorbeeld van een fruit-of wijnkistje)
  • Modgepod voor de afwerkingslaag na transfer,
  • GEL MEDIUM om je foto te transfereren
  • Borsteltje 

Hoe ga je tewerk?

 In 8 stappen naar een mooi resultaat

Stap 1
Snijd de afbeelding op de gewenste grootte van je recipiënt (hout).
Tip: je kan dit met een foto (geprint met een laserjetprinter) doen, maar bijvoorbeeld ook met een pagina uit het magazine.

Stap 2
Breng met een penseel een laag acryl varnish of medium gel aan op het hout.

Stap 3
Zorg dat het hout goed door-drongen is, want dat is nodig om het transferproces op gang te brengen.

Stap 4

Plaats je afbeelding op het hout en wrijf glad met een stuk (harde) plastiek of je bankkaart (zorg dat alles glad is, want dit vormt de aanhechting van de inkt van het papier met het hout).

Stap 5
Laat bij voorkeur enkele uren drogen tot je papier kurkdroog is. Je kan eventueel het proces versnellen door er met een haardroger gelijkmatig over te gaan. Het is echter aan te raden om de natuur zijn werk te laten doen en een nachtje te wachten voor het beste resultaat.

Stap 6
Nu alles opgedroogd is, kan je beginnen aan het verwijderen van het overtollige papier. Deb met een sponsje over de afbeelding. Je kan ook je vinger in water doppen en over het papier gaan. Maak draaibewegingen over het papier zodat je laagje voor laagje kan verwijderen. Je zult merken dat er een soort witte waas over je afbeelding komt. Dat wil zeggen dat alle papier-resten er nog niet allemaal vanaf zijn. Wees bij deze stap wel voorzichtig bij het wrijven, want voor je het weet, veeg je de inkt mee weg. (Dit kan ook voor een ‘verouderingseffect’ zorgen, dus geen paniek als er wat inkt verdwijnt.)

Stap 7
Wanneer alle papier zorgvuldig is verwijderd, doe je er een laagje modgepod over om het mooi af te werken en je afbeelding te beschermen.

Stap 8
Geniet van je kunstwerkje. Wil je een echte ‘vintage’ look, dan kan je er met een licht schuurpapiertje over wrijven! 

Download hier de beschrijving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *