Een quote flocken op een t-shirt

Je eigen krachtige quote flocken op een t-shirt of trui ziet er niet alleen leuk uit maar is ook gewoon heel tof om zelf te maken. En het is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken.

Wat heb je nodig?

 • Textiel. Bijvoorbeeld een t-shirt, romper of stoffen tas
 • Flex- of flockfolie in een contrasterend kleur
 • Bakpapier
 • Strijkijzer
 • Een digitale snijplotter zoals een Silhouette Cameo 

Zo ga je te werk

 1. Ga op zoek naar een krachtige quote of een woord dat symbool staat voor ‘sisterhood’. Je kan onze voorbeelden gebruiken maar op internet vind je er nog veel meer. Of bedenk er gewoon eentje zelf.
 2. Maak een keuze tussen flock- of flexfolie. Flockfolie is fluweelachtig terwijl flexfolie gladder is. Beiden kunnen in de wasmachine gewassen worden. In de voorbeelden werd flexfolie gebruikt. 
 3. Geef je quote in, in het software-programma van je snijmachine en kies een lettertype dat je mooi vindt. De grote van de quote hangt af van waarop je deze wil strijken. Bij twijfel kan je altijd de quote eerst op papier afdrukken en controleren of deze past. Zorg ervoor dat de woorden gespiegeld zijn.
 4. Leg de folie op de snijmat van de snijplotter met de drager naar beneden. Voor je de quote uitsnijdt maak je best een testsnede. Zo kan je eventueel de snij-instellingen aanpassen. Deze instellingen variëren van plotter tot plotter. Controleer deze in de handleiding. De snelheid van het snijden pas je aan naargelang de details: hoe minder details, hoe sneller je machine mag snijden. Gebruik je een klein, fijn lettertype, vertraag het snijproces dan! Na het snijden verwijder je voorzichtig alle overtollige folie. De drager van de folie verwijder je niet.
 5. Strijk het kledingstuk vooraleer je de quote wil aanbrengen.
 6. Schakel de stoomfunctie van het strijkijzer uit en gebruik vooral het deel van het strijkijzer zonder gaatjes. Je hebt een temperatuur nodig van 150°C voor flexfolie, 160°C voor flockfolie.
 7. Leg je quote op de plaats waar je het ontwerp wil hebben en leg er bovenop een vel bakpapier. Je mag namelijk niet rechtstreeks op de folie strijken! Je perst ongeveer 35 seconden. Dit betekent dat je geen heen en weer gaande bewegingen met het strijkijzer maakt.
 8. Controleer of de folie overal gehecht is, herhaal de vorige stap indien dit niet het geval is.
 9. Verwijder de drager van de folie en strijk daarna aan de binnenkant van het textiel nogmaals de quote.
 10. Je textiel is klaar om je ‘sisterhood’-boodschap te verspreiden.

Tip:

 • Heb je geen digitale snijplotter? Teken (of overtrek) dan de quote op de drager van de folie. Knip de quote uit met een fijne, goed knippende schaar. Verwijder de drager niet.
 • Was het textiel binnenste buiten en gebruik geen droogkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *