Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Niets zo fris op een warme zomerdag, dan een lekker ijsje. Zelf maken als je geen ijsmachine hebt, maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal tips en trics die tot een heerlijk resultaat leiden.

Wat heb je nodig?

(voor ongeveer 1 l roomijs)

  • 720 ml slagroom
  • 250 ml gecondenseerde melk
  • 1 vanillestok
  • 260 g suiker
  • 8 eieren


Zo maak je het

Doe de slagroom en de gecondenseerde melk in
een pan met dikke bodem. Voeg het merg van een vanillestokje toe en warm langzaam op. Mix in de tussentijd de suiker met de eidooiers tot een stijfbeslag. Voeg dit toe aan het slagroommengsel en verwarm tot ongeveer 80 °C. Laat het mengsel absoluut niet koken. Blijf constant roeren, zodat de onderkant niet te warm wordt. Van het moment dat het mengsel niet meer van een spatel drupt maar mooi blijft plakken, is het mengsel goed. Tijdens het invriezen is het
belangrijk dat het ijs zo min mogelijk kristalliseert.
Het perfecte ijs is namelijk romig en smeuïg.

Houd de volgende regel in je achterhoofd: hoe groter de
kristallen, hoe beter je de aanwezigheid ervan proeft. Dus: hoe kleiner de kristallen, hoe romiger het ijs.

Een ijsmachine zorgt ervoor dat de kristallen die ontstaan tijdens het invriezen, constant gebroken worden. Zo krijgen ze geen ruimte om groot te worden en creëer je dus de perfecte structuur.
Die effectie bereiken zonder ijsmachine is mogelijk, maar kost wat meer moeite. Zet je bakje roomijs in de diepvriezer en roer om het kwartier door, twee uur lang. Zo blijven de kristallen klein. Laat het roomijs nog een uur of twee opstijven.

Werkbeschrijving en extra recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *