Stappen die (ver)tellen

100 jaar KAV/Femma

Op 27 oktober 2020 viert Femma (tot 2012 KAV) haar honderdste verjaardag! Een bijzondere gebeurtenis die zichtbaar en tastbaar maakt hoe belangrijk onze vrouwenbeweging is voor duizenden vrouwen. We hebben doorheen de geschiedenis een stempel gezet op de emancipatie en ontplooiing van de vrouw. Onze strijd voor leefbare en evenwichtige arbeidsomstandigheden is vandaag nog razend actueel. We hebben grote stappen gezet. Stappen die tellen!

We gaan onze verjaardag al stappend vieren. Terwijl we stappen, staan we stil bij de grote mijlpalen die de geschiedenis van onze beweging kleuren en tegelijk ook ankerpunten zijn voor onze toekomst. Stappen die tellen en die vertellen. Al wandelend gaan we reflecteren en leren over het verleden en ons laten inspireren voor de toekomst.  Tijdens onze wandeling zijn er zes symbolische stopplaatsen die in het teken staan van belangrijke domeinen waar KAV/Femma rond werkt(e): betaalde arbeid, onbetaalde arbeid, politiek, onderwijs en leren, lokaal gemeenschap maken, kerk en zingeving.

En natuurlijk sluiten we af met een toost op de toekomst!

We vieren regionaal en lokaal.

Regionaal: in het voorjaar van 2020 komen we samen op zes plekken in Vlaanderen: Roeselare, Gent, Antwerpen, Leuven, Peer en Sint Truiden.. Jij en je mede-vrijwilligers zijn welkom om al stappend en in verbinding met andere Femma groepen onze rijke geschiedenis te ervaren en het glas te heffen. Hou alvast deze data vrij:

 • vrijdag 24 april 2020 in Antwerpen
 • zaterdag 25 april 2020 in Sint-Truiden
 • woensdag 6 mei 2020 in Roeselare
 • zaterdag 16 mei 2020 in Gent
 • zaterdag 16 mei 2020 in Peer
 • zondag 17 mei 2020 in Leuven

Lokaal: we bieden je via deze weg ook de nodige hulpmiddelen om zelf met je eigen groep een wandeling uit te stippelen in 2020. Al stappend kunnen jullie de buurt tonen hoe trots jullie zijn om deel uit te maken van onze sterke vrouwenbeweging.  

Voor de regionale wandelingen krijgen jij en je mede-vrijwilligers een uitnodiging in januari 2020 . Je hoeft je alleen maar in te schrijven en te genieten.

Als je graag ook met je groep dat wandelend feest organiseert, dan volgt hier een toelichting over de aanpak en de materialen om verder aan de slag te gaan.

Hoe pak je dit aan als Femma groep?

 • Je stippelt met je mede-vrijwilligers een wandeling uit van 3 tot 5 kilometer in jouw gemeente.
 • Je prikt stopplaatsen op de wandeling die verband houden met de domeinen waar Femma rond werkt: betaalde arbeid, onbetaalde arbeid, politiek, onderwijs en leren, lokaal gemeenschap maken, kerk en zingeving. Je kiest natuurlijk zelf of je ze allemaal uitstippelt of een selectie ervan. De stopplaatsen kunnen symbool staan voor een domein. Bijvoorbeeld: je wil stilstaan bij het domein ‘onderwijs’, dan kun je halt houden bij of in een school enzovoort. Als afsluiter hoort er een feestelijk slotmoment bij.
 • Je nodigt naar hartenlust deelnemers uit! Je kiest zelf hoe breed je uitnodigt binnen of buiten je groep.
 • Hier de handleiding met gedetailleerde uitleg over de inhoud van de stopplaatsen en de manier waarop je ze kunt vormgeven in je gemeente.
 • Het ondersteunend materiaal, zoals voorbeelduitnodigingen, boekjes met beschrijving van thema’s enzovoort zijn vanaf april beschikbaar.

Krijg je zin op Stappen die (ver)tellen uit te werken of deel te nemen aan de regionale bijeenkomsten?

Maak alvast ruimte in jullie planning en check Femma maakt het voor meer info binnenkort!

Vragen of onduidelijkheden? Contacteer groepsbegeleiding@femma.be

Wil je graag deelnemen aan ‘Stappen die (ver)tellen’  in jouw buurt? Je vindt de geplande activiteiten in je buurt via onze activiteitenzoeker.

2 Replies to “Stappen die (ver)tellen”

  1. De handleiding voor de groepen is in week 47 beschikbaar.
   De materialen die de organisatie ontwikkelt voor de groepen zijn opgelijst in de handleiding en zijn vanaf april beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *